Margita Stefanović Magi - kako je nastupio kraj?

01 Apr 2020 | Milica Savić

Od smrti poslednje ključne članice grupe Ekatarina Velika (EKV) Margite Stefanović - Magi, mogli smo da pročitamo veliki broj različitih priča o životu članova grupe, radu, zavisnošću od droga, emotivnim partnerima, pa i o različitim tumačenjima svih pesama koje su i kada napisali i reprodukovali. Moglo je o tome da se sluša i za njenog života, ali ne toliko kao u poslednjih 15 godina.

Mediji su iznosili različite hipoteze, potkrepljujući ih novodnim dokazima, izjavama, vadeći se na razna imena i prezimena ljudi. Dok je halabuka trajala iz godine u godinu, bez obzira na (malo)brojne demante, pristalice novog talasa - ljubitelja tog, eto, toliko diskutabilnog muzičkog pravca - samo su se pojavljivale tolikom brzinom da niko nije mogao ni sa čim da prekine taj niz. Jer, više nije bio bitan pol, nisu bile bitne godine, obrazovanje, ni grad.

Onda je Dušan Vesić objavio biografiju o toliko (ne)znanoj nam Magi i shvatili smo da – zaista ništa nismo znali. Kako je bilo moguće da je muzika EKV-a nešto što se podrazumeva, nešto što, kao, velika većina voli, sluša, zna, a da je ta većina zaista bila u zabludi

Margita Stefanović je umrla bez ičega, gotovo sama, napuštena i – videćete, nedovoljno shvaćena kao umetnica, a trebalo bi. Morali su da se pruže odgovori, morao je da se objasni kontekst.

Novinar Dušan Vesić je u intervjuima za medije objasnio da je knjigu „Magi – Kao da je bilo nekad” radio sâm, po principima istoriografije: „Poslagao sam dostupne dokumente, zatim sam pročitao sve što je ikada zapisano o Margiti, onda sam spremio pitanja za svedoke (…) Potom je išla gotovo detektivska faza praćenja tragova, otkrivanja novih i ponovnog upoređivanja sa starim – dok se na kraju nije sve uklopilo”, izjavio je za City Magazine.

Kroz razgovor sa njim, za portal iSerbia, dotakli smo se najdubljih tajni Margite Stefanović kroz njen privatni život – porodicu, školovanje, talente, muziku, emotivne partnere. Obuhvaćen je ceo muzički opus EKV-a, heroin, strahovi, gubici i patnje – do smrti. Ipak, morali smo da krenemo od početka – kako to sve negde i biva. 

Moram priznati da sam u svet muzike EKV-a ušla kao tinejdžerka, negde sa 16 godina. Neko bi rekao rano, neko kasno... Kako god, privukla me je muzika - tonovi koji su zaista bili drugačiji od svega što sam do tada čula, ali i svi stihovi, koji su bili u isto vreme razumljivi, i nisu bili. Pročitala sam, takođe, veliki broj članaka, reportaža, zaboravljenih intervjua i slično, u kojima se spominje grupa i rad svih članova. Ono što sam pročitala u Vašoj knjizi zaista su informacije koje su apsolutno drugačije od onoga što je medijski dostupno. Kada ste odlučili da napišete knjigu o Margiti, da je baš ovako koncipirate i šta je bila polazna tačka istraživanja?

Odlučio sam pred kraj leta 2015. godine, posle jedne medijske svađe s novinama koje su objavile jedan nedobronameran tekst o Margitinoj sudbini. Odjednom su počeli da me zovu razni ljudi koji su joj bili bliski u raznim periodima njenog života i da mi govore isto: „Kada ćeš konačno da napišeš knjigu o Magi?”. Ne bih voleo da zvučim patetično, ali, osetio sam u jednom trenutku kao da ona sama vrši pritisak na mene preko njih.

Knjiga je morala da bude biografija, jer nisam imao drugog izbora - sve druge forme bile su iscrpljene prethodnim knjigama. Polazna tačka istraživanja bili su odnosi u njenoj porodici. Posmatrajući tokom decenija beogradsko okruženje, razumeo sam da potreba za teškim drogama dolazi iz kuće, a i sâm sam bio ubeđen da heroin kod nje nije bio uzrok, nego posledica.

Pre Vaše knjige o Margiti, jedina koja je donekle pružila realističniju sliku o Magi, bila je knjiga „Osećanja. O. Sećanja”. Kakvu biste paralelu napravili između jedne i druge knjige? Kakvu priču bi neko ko se prvi put susreće sa EKV-om i Magi mogao da izvuče iz jedne, a kakvu iz druge knjige?

Knjiga „Osećanja. O. Sećanja” Lidije Nikolić bila mi je neophodna, jer su Magini dnevnici koje je Lidija koristila u knjizi u međuvremenu nestali. Lidijina knjiga je postavila pitanja, ali nije ponudila odgovore. Meni nije preostalo ništa drugo, nego da pokušam da dâm odgovore.

Istorijski kontekst je vrlo bitan u knjizi. Zašto?

Zato što je reč o biografiji. Ne može biografija da bude jasna, ako se događaji ne objasne u okvirima istorijskog konteksta. Ne možemo da razumemo Magi, ako ne razumemo vreme u kom se njen život događao.

Kroz knjigu saznajemo da je, za današnje uslove, Magi trpela porodično zlostavljanje, borbu sa sopstvenim strahovima, labilnošću i neznanjem da razgovara o sebi. Kako bismo mogli da povežemo taj porodični kontekst sa današnjim porodičnim modelom?

Mislio sam da se taj porodični model vremenom promenio nabolje, ali upravo sam juče demantovan. Pročitao sam intervju sa Dragoljubom Bekvalcem, u kom je on pružio svojoj pretučenoj kćeri svu podršku. Zatim sam, mada to obično ne radim, pročitao komentare čitalaca. Svaki drugi komentar sastojao se iz čestitki Bekvalcu zbog doslednog stava, uz konstataciju: „Meni moj otac nije pružio podršku kad mi se isto to dogodilo”. Onda čovek može lepo da vidi da se u poslednjih pola veka nije ništa promenilo.

Možete li približiti Maginu heroinsku zavisnost sa „porodičnom tragedijom“ koju je živela, privatnim i poslovnim gubicima i neispunjenjima, koja su se samo nemilosrdno ređala u njenom životu?

Nisam siguran da je heroin glavni uzrok njenih pogrešnih odluka. Mislim da je glavni uzrok u tome što je u porodici naučena da ne razgovara o sebi. Potpuno je neverovatno, na primer, da je tek dve godine pred smrt prvi put rekla nekome da od pete godine života boluje od epilepsije. Pa je to rekla svom tadašnjem dečku, jer je imala pred njim epileptični napad, inače mu nikad ne bi rekla. Meni je to potpuno neshvatljivo.

Kroz knjigu ćete reći da je Margita volela onaj stari urbani Beograd, kasnije ga je mrzela, ali nije mogla da ode iz njega. Šta je za Margitu bio taj stari primarni Beograd, a šta onaj drugi – godinama kasnije?

U onom „starom” Beogradu još se nekako snalazila. U onom „drugom” više nije umela da se snađe. Taj „drugi” Beograd više nije bio „njen” Beograd

Zamislimo Magi kao biljku posađenu u Beogradu i okruženu drugim biljkama. U jednom periodu neko je izvadio te biljke oko nje jednu po jednu i posadio neke druge biljke koje ona nije razumela - a ona je ostala tu gde jeste. Njeno korenje otišlo je preduboko da bi ga iko mogao izmestiti.

Jedan interesantan momenat u knjizi, za koji verujem da velika većina nije znala, odnosi se na razne rituale i Maginu pripadnost satanističkim, alternativnim krugovima. Kako objašnjavate ovaj izbor, a kasnije, može se reći, radikalni preokret - okrenutost veri?

Sklonost ka okultnom jedno je od obeležja te generacije. Delimično je do toga došlo zbog odsustva svake druge vere, sem vere u Tita i Partiju, delimično se desilo iz mode, delimično iz potrebe da se bude drugačiji, delimično zato što umetnici uvek tragaju za odgovorima, pa ponekad i na pogrešnim mestima. Magi se nije usrećila svojim prvobitnim izborom, pa mi nije čudno da je pokušala da „popravi stvari” okretanjem pravoslavlju.

Zašto bi značaj muzike EKV-a morao bezuslovno da se prihvati i prestane da se povezuje isključivo sa heroinskim kontekstom članova?

Zato što jedno s drugim nema nikakve veze. Njihova muzika nije muzika inspirisana heroinom. Heroin nije inspirativan. Nije Hemingvej pisao dobro, zato što je bio alkoholičar. Alkohol mu je služio samo zato da bi ujutru uopšte mogao da uzme olovku u ruke.

Margita je živela svoje lične izbore, ali, da možete, kako biste ispravili Margitin kraj?

Da sam bio u prilici, obezbedio bih joj mesto gde bi mogla da provede poslednje godine u miru. Ali, nisam bio u prilici. Oni koji jesu bili, nisu razmišljali kao ja.

 

Foto: Siniša Dugonjić, Dušan Vesić

Intervju objavljen na iSerbia.rs: https://www.iserbia.rs/oni-inspirisu/margita-stefanovic-magi-kako-je-nastupio-kraj?fbclid=IwAR1dXQR0W8FO5DONW_x0oK9YwputZP5ixy-QYy5pfNN3m8lRxavWqXpQFSc

Komentari
 • KameronFliep
  15 Jun 2024 | 19:03

  ventolin-inhaler 5mg

 • reputable canadian mail order pharmacies
  16 Jun 2024 | 02:50

  no prescription canadian pharmacy https://canadianpharmaciesclub.com/ online pharmacies

 • mexican border pharmacies shipping to usa
  16 Jun 2024 | 18:12

  top online canadian pharmacies https://canadianpharmaciesclub.com/ cheap pharmacy

 • ReedFliep
  17 Jun 2024 | 15:49

  officiella webbplats

 • DiegoFliep
  19 Jun 2024 | 11:10

  zyloprim 2mg

 • AydenFliep
  21 Jun 2024 | 22:58

  hydrea

 • no prescription pharmacies
  23 Jun 2024 | 04:27

  canada prescription https://canadianpharmaciesshop.com/ canada online pharmacies

 • peregonavtofgtd
  24 Jun 2024 | 09:11

  http://peregonavtofgtd.kiev.ua Быстро, эффективно и еще фундаментально переместить Ваш автомобиль изо Украины в течение Европу, чи изо Европы в течение Украину хором с нашей командой. Формирование документов а также экспортирование изготовляются в течение оговоренные сроки. peregonavtofgtd kiev ua

 • peregonavtofgtd
  24 Jun 2024 | 09:11

  http://peregonavtofgtd.kiev.ua Я мухой, сверхэффективно и еще надежно перевезти Ваш ярис с Украины на Европу, или изо Европы на Украину вместе с нашей командой. Формирование доказательств а также вывоз производятся в течение оговоренные сроки. https://peregonavtofgtd.kiev.ua

 • canadian pharmacy online
  25 Jun 2024 | 12:59

  prescriptions from canada without https://canadianpharmaceuticalsplus.com/ prescriptions online

 • online pharmacies of canada
  26 Jun 2024 | 03:35

  world pharmacy https://canadianpharmaceuticalsplus.com/ canadian drugstore reviews

 • canadian internet pharmacies
  27 Jun 2024 | 13:19

  most trusted canadian online pharmacies https://canadianpharmaceuticalshelp.com/ canada pharmacy world

 • erry
  28 Jun 2024 | 05:09

  Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work regisztrált jogosítvány vásárlása I am impressed by the information that you have on this blog. It shows how well you understand this subject. Bookmarked this page, will come back for more. ostaa rekisteröity ajokortti I was just browsing through the internet looking for some information and came across your blog. kup zarejestrowane prawo jazdy I really located you by mistake, while I was watching on google for something else kupiti registriranu vozačku dozvolu You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read? kjøpe registrert førerkort I savour, cause I found exactly what I was having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. my site: купити регистровану возачку дозволу Wonderful post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? registrierten Führerschein kaufen Thanks a million and please keep up the effective work Buy Irish driver’s license 2024 Positive site, where did u come up with the information on this posting? acheter un permis de conduire belge enregistré I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thanks! Acheter un permis de conduire luxembourgeois

 • Real_dmMi
  28 Jun 2024 | 14:40

  Как получить лицензию на недвижимость|Все, что вам нужно знать о лицензии на недвижимость|Как начать карьеру в недвижимости с лицензией|Советы по получению лицензии на недвижимость|Эффективные способы получения лицензии на недвижимость|Полезные советы по получению лицензии на недвижимость|Лицензия на недвижимость: важные аспекты|Изучите основы получения лицензии на недвижимость|Как получить лицензию на недвижимость: советы экспертов|Успешное получение лицензии на недвижимость: шаг за шагом|Процесс получения лицензии на недвижимость: как это работает|Как получить лицензию на недвижимость и стать успешным агентом|Получите лицензию на недвижимость и станьте профессионалом|Как стать агентом по недвижимости с лицензией: пошаговое руководство|Советы по получению лицензии на недвижимость от профессионалов|Эффективные стратегии для успешного получения лицензии на недвижимость|Получение лицензии на недвижимость: лучшие практики и советы|Советы по успешному получению лицензии на недвижимость|Ключевые моменты получения лицензии на недвижимость|Три шага к успешной лицензии на недвижимость|Получите лицензию на недвижимость и станьте профессиональным агентом|Как получить лицензию на недвижимость быстро и легко|Шаги к успешной лицензии на недвижимость|Простой путь к получению лицензии на недвижимость|Как получить лицензию на недвижимость: основные принципы и стратегии|Лицензия на недвижимость: важные аспекты для успешного получения How to get your real estate license in Mississippi https://realestatelicensehefrsgl.com/states/mississippi-real-estate-license/ .

 • Real_ckMi
  28 Jun 2024 | 14:40

  Секреты успешного получения лицензии на недвижимость|Ключевая информация о лицензии на недвижимость|Подробное руководство по получению лицензии на недвижимость|Успешные стратегии получения лицензии на недвижимость|Инструкция по получению лицензии на недвижимость|Получите профессиональную лицензию на недвижимость|Лицензия на недвижимость: важные аспекты|Шаг за шагом к лицензии на недвижимость|Эффективные стратегии получения лицензии на недвижимость|Инструкция по получению лицензии на недвижимость|Процесс получения лицензии на недвижимость: как это работает|Полезные советы по получению лицензии на недвижимость|Получите лицензию на недвижимость и станьте профессионалом|Топ советы по получению лицензии на недвижимость|Профессиональные советы по получению лицензии на недвижимость|Разберитесь в процессе получения лицензии на недвижимость: полное руководство|Секреты получения лицензии на недвижимость от экспертов|Как быстро и легко получить лицензию на недвижимость|Профессиональные советы по получению лицензии на недвижимость|Три шага к успешной лицензии на недвижимость|Простой путь к получению лицензии на недвижимость|Основные шаги к профессиональной лицензии на недвижимость|Инструкция по получению лицензии на недвижимость|Простой путь к получению лицензии на недвижимость|Эффективные советы по успешному получению лицензии на недвижимость|Лицензия на недвижимость: важные аспекты для успешного получения Real Estate license in Indiana https://realestatelicensehefrsgl.com/states/indiana-real-estate-license/ .

 • ShaneFliep
  29 Jun 2024 | 02:40

  flonase nasal spray

 • Jamesexago
  29 Jun 2024 | 09:13

  http://ceicag.org/

 • SantinoFliep
  01 Jul 2024 | 21:33

  prГёv dette

 • diablogamearcom
  02 Jul 2024 | 13:21

  griezmann antoine play in diablo game here griezmann

 • diablogamearcom
  02 Jul 2024 | 13:21

  griezmann-antoine-fr.biz play in diablo game here griezmann

 • EmilioFliep
  03 Jul 2024 | 13:50

  tinidazole 20mg

 • chastnoeporno.top
  04 Jul 2024 | 12:40

  Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol My website: порно римминг

 • IvanFliep
  05 Jul 2024 | 02:41

  nortriptyline 75mg

 • BoFliep
  06 Jul 2024 | 16:52

  feldene

 • IsaacFliep
  08 Jul 2024 | 09:10

  pepcid medication

 • Creditcart
  08 Jul 2024 | 17:17

  сберкарта Закажи лучшую кредитную карту Online сберкарта

 • Pinup
  09 Jul 2024 | 05:56

  Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Place your bet at pin up online - most reliable bookmaker in Kazakhstan Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up

 • NasirFliep
  10 Jul 2024 | 15:06

  provera 30mg

 • nettkasino
  12 Jul 2024 | 05:23

  [url=https://pin-up-casino-no.biz]pinup[/url] Plasser innsatsen din hos pin up now - veldig elite bookmaker pinup casino

 • nettkasino
  12 Jul 2024 | 05:23

  [url=https://pin-up-casino-no.biz]pinup[/url] Plasser innsatsen din hos pin up online - veldig prestisjefylt bookmaker pin up

 • gambling
  12 Jul 2024 | 05:39

  [url=http://intranet.supportedby.candidatis.eu/cache.php?url=https://pin-up-casino-us.biz]online casino[/url] Place your bet at pinup now - most reliable bookmaker Pinup

 • gambling
  12 Jul 2024 | 05:39

  [url=https://my.advantech.com/Includes/GetTemplate.ashx?CMSURL=https://pin-up-casino-us.biz/]Pin up Us[/url] Place your bet at pinup now - authentic elite bookmaker Pinup

 • onlinespel
  12 Jul 2024 | 05:47

  [url=https://pin-up-casino-sv.biz]Pinup[/url] Placera ditt spel hos pin up online - mycket reliable bookmaker Pinup casino

 • onlinespel
  12 Jul 2024 | 05:47

  [url=https://pin-up-casino-sv.biz]Pinup[/url] Placera ditt spel hos pinup online - mycket elite bookmaker Pinup sv

 • arabicpinup
  12 Jul 2024 | 05:57

  [url=https://pin-up-casino-ar.biz]Pinup casino[/url] Place your bet at pinup online - authentic elite bookmaker Pin up casino

 • arabicpinup
  12 Jul 2024 | 05:57

  [url=https://pin-up-casino-ar.biz]Pinup casino[/url] Place your bet at pinup now - direct reliable bookmaker Pinup casino

 • PinupFinland
  12 Jul 2024 | 10:24

  [url=http://mortalkombat.ru/forum/away.php?s=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://xn--80add7baxu.xn--p1ai/bitrix/redirect.php?event1=download&event2=update&event3=?b?20?20??.doc&goto=http%3A%2F%2Ft.me/s/worldcasinonet]Pin up[/url] [url=http://www.compassnzl.co.nz/ra.asp?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://intrid.ru/?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://ladomenicadivicenza.gruppovideomedia.it/redirect.php?id=106&url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://vstu.ru/bitrix/rk.php?goto=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://nudeandfresh.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=22&tag=galtoplist&trade=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://cs.payeasy.com.tw/click?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://oxfordamerican.org/adclick?ad=rabun-county-tourism-paid-112-march-29-june-30-2021&url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.cnnerv.com/uchome/link.php?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://google.com.pl/url?q=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://maps.google.co.kr/url?q=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://russianvirgin.info/cgi-bin/out.cgi?req=1&t=60t&l=OPEN02&url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://eid.gov.mt/auth/account/forgotpassword?lang=en&returnurl=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.nnjjzj.com/Go.asp?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] Aseta panoksesi pin up online - suorain luotettava vedonvalittaja Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up

 • PinupFinland
  12 Jul 2024 | 10:24

  [url=http://www.dinews.ru/seo/index.php?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.guilinwalking.com/uh/link.php?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.amateurspankingboys.com/Home.aspx?returnurl=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://creamteenpics.com/d/link.php?gr=1&id=0359ef&url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.ukadultpersonals.com/cgi-bin/toplist/out.cgi?id=london77&url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://conectamodulares.com.br.xx3.kz/go.php?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://m.unifriend.co.kr/member/login.html?noMemberOrder&returnUrl=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://kirgu.ru/bitrix/redirect.php?goto=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.e-click.jp/redirects/direct/10087/1637/?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.omantoday.net/homepage/comment_like_dislike_ajax/?code=like&commentid=672&redirect=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://actscores.us/redirect_website.asp?url=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://proxy.cau.ac.kr/_Lib_Proxy_Url/https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://geriatia.es/?URL=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.kae.edu.ee/postlogin?continue=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] [url=http://www.allebonygals.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=93&tag=top2&trade=https://pin-up-casino-fi.biz]Pin up[/url] Aseta panoksesi pin up online - erittain luotettava vedonvalittaja Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up Pin up

 • RemingtonFliep
  13 Jul 2024 | 10:16

  blog aquГ­

 • Outraph
  13 Jul 2024 | 21:36

  How can I check if my medication is available through an online prescription savings club kamagra?

 • utelync
  14 Jul 2024 | 11:11

  Can I buy allergy-friendly medications for children silagra?

 • CallenFliep
  16 Jul 2024 | 02:47

  tofranil 125mg

Ostavi komentar